Filtrowana woda – nie tylko do picia

Prawdy i mity o butelce filtrującej
Prawdy i mity o butelce filtrującej
18 listopada, 2020
Pokaż wszystkie

Filtrowana woda – nie tylko do picia

Filtrowana woda - nie tylko do picia

Myśląc „filtracja wody” naszym celem jest takie jej przygotowanie, by była ona jak najzdrowsza i najsmaczniejsza do picia. Ale wodę możemy filtrować nie tylko ze względu na bezpośrednie jej spożycie, ale też z przeznaczeniem dla innych celów. Kiedy jeszcze filtrowana woda będzie lepsza niż ta bezpośrednio z kranu?

Gotowanie na przefiltrowanej wodzie jest krótsze i smaczniejsze

Czy wiecie, że trudno byłoby znaleźć dobrej klasy restaurację, w której przyrządzano by potrawy na bazie wody kranowej? To zdecydowanie niedopuszczalne. Najwybitniejsi szefowie kuchni przygotowują swoje gotowane dania zawsze z wykorzystaniem wody przefiltrowanej. Nie od dziś przecież wiadomo, że jakoś wody i jej smak ma ogromny wpływ na finalny smak serwowanych potraw, a żadna prestiżowa restauracja nie pozwoli sobie na kiepską jakość z powodu gorszej wody w kranie. Warto przenieść to także na grunt swojego domu i starać się gotować smaczniej, jak i zdrowiej. Przefiltrowana woda, pozbawiona kamienia i innych zanieczyszczeń sprawia, iż warzywa na niej gotowane szybciej robią się miękkie (gotują się więc krócej, a więc zachowają więcej witamin i wartości odżywczych), a z zup czy sosów można wydobyć znacznie więcej aromatu. Przefiltrowana woda jest także wskazana do robienia gorących napojów- każdy przecież nieraz doświadczył brzydkich zacieków na szklance czy kubku pijąc herbatę. Wygląda to nieestetycznie, a twarda woda także znacząco psuje smak herbaty czy kawy. Lubisz robić sobie lód w zamrażarce? Dzięki filtrowanej wodzie uzyskamy krystalicznie czyste kostki lodu, podczas gdy zwykła woda spowoduje lekko białe zabarwienie.

Filtrowana woda chroni sprzęty AGD

Filtrowana woda nie tylko wpływa na smak i zapach potraw oraz na ich jakość, ale także jest wskazana, jeśli chcemy odpowiednio zadbać o swoje sprzęty małego AGD. To bardzo istotne zwłaszcza wtedy, gdy nasza woda kranowa jest nienajlepszej jakości, jest twarda. Nadmiar kamienia może osadzać się na grzałce i na ściankach czajnika, na elementach ekspresu do kawy, w żelazku- działanie kamienia ma duży wpływ na krótszą żywotność takich sprzętów. Za zmiękczanie wody odpowiada zawarta w filtrach żywica jonowymienna- usuwa ona nadmiar soli odpowiedzialny za osadzanie się kamienia. Żelazko, ekspres czy czajnik, w których stosujemy wodę bez kamienia, na pewno będą nam służyć dużo dłużej niż takie, których elementy są narażone na zakamienienie.

Filtrowana woda a pralka i zmywarka

Twarda woda ma także bardzo destrukcyjny wpływ na działanie pralek czy zmywarek. By cieszyć się nimi na długo, warto mieć zamontowane filtry dla całego gospodarstwa domowego- tj., żeby przefiltrowana woda docierała także do ujęć wody, z których korzystają te sprzęty. Awarie pralek i zmywarek spowodowane wysoką twardością wody są powszechne. Powodem usterek jest osadzanie się kamienia kotłowego z węglanu wapnia na elementach grzejnych (biały osad), powodującego utrudnione oddawanie ciepła przez grzałki. Takie awarie nie są najczęściej objęte gwarancją producenta, a naprawa słono kosztuje. Zdecydowanie lepiej więc zamontować w domu odpowiednie filtry na bazie żywicy jonowymiennej i pamiętać, iż filtrowana i miękka woda nie jest jedynie rarytasem do picia, ale do użytku ogólnego.